Boek voorvertoning

Een labrador apporteren aanleren

Lang geleden hielpen de voorouders van de labrador de vissers in Newfoundland met het slepen van netten en het apporteren van over boord gevallen voorwerpen en vissen. Vele jaren later werd de labrador door Engelsen geïmporteerd. Zij hadden de talenten van het ras ontdekt en vonden de labrador zeer geschikt als hulp bij de jacht op watervogels. Vandaag de dag wordt nog steeds gebruik gemaakt van het apporteertalent van de labrador. Niet alleen door jagers, maar bijvoorbeeld ook door het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. Het jachtinstinct en het apporteren zit de labrador dus “in het bloed”. De hond beleeft enorm veel plezier aan het apporteren. En voor jou als baas is het ook leuk om je labrador het apporteren te leren. In dit hoofdstuk worden de beginselen van het apporteren uitgelegd. Als je labrador en jij de smaak van het apporteren te pakken krijgen, kun je in Nederland veel cursussen volgen en diploma’s halen op het gebied van hondensporten. Aangezien de labrador van nature dol is op water, vindt hij het geweldig om te zwemmen en voorwerpen voor jou uit het water te halen. Daarom wordt in dit hoofdstuk ook aandacht besteed aan zwemmen met je labrador.

Is het je al opgevallen dat je pup ervan houdt met balletjes en stokken rond te sjouwen? Heeft hij misschien al een keer oma’s zwarte laktasje in zijn bek genomen en voor je voeten neergezet? Geef hem dan niet op zijn kop, ook al sleept hij met andermans spullen! Het zou werkelijk zonde zijn als je hem leert negatieve gevoelens te verbinden aan zijn ijver en enthousiasme. Met deze hond moet je aan de slag. Hij is er helemaal klaar voor het apporteren te leren.


Wat heb je nodig om je hond te leren apporteren?

1. De beloning voor je hond. Stop iets lekkers in je zak, bijvoorbeeld die trainingssnoepjes waar je hond dol op is. Zorgervoor dat hij nog niet heeft gegeten. Als je hond al verzadigd is, zal hij minder zijn best doen om iets lekkers te bemachtigen

2. Een apporteerblok of dummy. Je kunt natuurlijk balletjes en stokken blijven gebruiken voor het leren apporteren, maar er zijn ook speciale apporteerblokken en dummy’s in de handel. Apporteerblokken zijn gemaakt van hout of kunststof en zijn er in verschillende gewichten. Die van kunststof gaan langer mee, maar honden schijnen de voorkeur te geven aan houten apporteerblokken. Een dummy is een canvas zak, gevuld met zaagsel. Voor de labrador is een apporteerblok of een dummy van ongeveer 500 gram een prima gewicht.

Download het volledige E-book