Boek voorvertoning

Herplaatsing labrador

Soms komt er een moment dat er een nieuwe eigenaar voor een hond moet worden gezocht, omdat zijn baas niet meer voor hem kan of wil zorgen. In slechts een klein deel van de gevallen ligt dat aan de hond, bijvoorbeeld als deze een gedragsprobleem heeft. In de meeste gevallen zijn er andere redenen in het spel, zoals ziekte, overlijden, echtscheiding of verhuizing naar het buitenland van het baasje of een allergie van een kind. Wanneer iemands werkomstandigheden veranderen, kan het gebeuren dat een hond ineens veel langer alleen thuis moet zijn. Niet alle honden kunnen daar goed tegen. Veel hondeneigenaren gunnen hun hond dan een beter leven bij iemand die wel tijd voor hem heeft.

Er zijn een aantal mogelijkheden om een hond te laten herplaatsen of een hond aan te schaffen die voor herplaatsing in aanmerking komt:

Via de rasvereniging

Wanneer je je labrador wilt laten herplaatsen of wanneer je op zoek bent naar een labrador die herplaatst moet worden, kun je contact opnemen met de Nederlandse Labrador Vereniging. Labradors die voor herplaatsing in aanmerking komen, moeten in het bezit zijn van een officiële stamboom. De NLV speelt bij de herplaatsing slechts een informerende rol. Men probeert zo goed mogelijk te onderzoeken of hond en nieuwe baas bij elkaar passen, maar uiteindelijk beslist de eigenaar. Aan de bemiddeling is een klein bedrag aan kosten verbonden. Zie voor meer informatie de website van de NLV (www.nlv.nu). De eigenaar en de potentiële koper kunnen gebruikmaken van het speciale overdrachtscontract van de NLV, waarin zij een proefperiode, een prijs, de aansprakelijkheid en de datum van overdracht kunnen vastleggen.

Wordt een hond herplaatst om gedragsproblemen, dan dient de hond eerst te worden onderzocht door een gedragstherapeut van de Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden, Alpha, voordat de hond voor herplaatsing in aanmerking komt. De kosten van dit gedragsonderzoek komen voor rekening van de eigenaar

Via het asiel

Een eigenaar die afstand wil doen van zijn labrador kan hem naar het dierenasiel brengen. Het dierenasiel kan echter ook bemiddelen tussen de eigenaar en potentiële kopers, als de eigenaar het een naar idee vindt dat zijn hond tussen de vele andere honden in het asiel komt te zitten. De hond blijft dan zo lang bij de eigenaar tot er een geschikte koper is gevonden.

Download het volledige E-book