Boek voorvertoning

Labrador aanschaffen

Voordat je een hond aanschaft zul je jezelf een aantal vragen moeten stellen:

Past een hond bij mij?

Over de aanschaf van een hond zul je van te voren goed moeten nadenken. Koop dus nooit een hond in een opwelling. Met de aanschaf van een hond neem je de verantwoordelijkheid op je voor een levend wezen, waar je gemiddeld 12 tot 14 jaar voor zult moeten zorgen. Je zult je hond onderdak, voedsel, medische zorg, aandacht en liefde moeten kunnen bieden.

Vraag je in alle eerlijkheid af of een hond past bij jouw (gezins) situatie. Wanneer je een baby of peuter in huis hebt, kun je misschien beter nog even wachten met de aanschaf van een hond. De verzorging van baby’s en peuters kost veel tijd, maar de verzorging van een hond ook. De mogelijkheid bestaat dat de verzorging van zowel een baby of peuter als een hond niet goed samengaat. Bovendien kan een enthousiaste hond tegen je peuter opspringen, waardoor hij of zij ten val komt. Misschien is je kind wel bang voor honden of beseft het nog niet hoe je met een hond moet omgaan. Komt in jouw familie allergie voor huisdieren voor? Denk dan goed na of het verstandig is een hond in huis te nemen. Het is namelijk heel verdrietig als blijkt dat jullie vanwege een allergie weer afscheid van de hond moet nemen.

Je zult je hond eten en medische zorg moeten geven. Kleine hondenrassen eten niet zo veel, maar de kosten van het voer voor een groter ras kunnen behoorlijk oplopen. Onderschat ook de kosten voor medische zorg niet. Met een pup moet je naar de dierenarts voor de nodige inentingen en voor de opvolginentingen zul je ieder jaar naar de dierenarts terug moeten. Misschien komt het moment dat je je hond wilt laten castreren of steriliseren. Als een hond ouder wordt en kwaaltjes krijgt, zul je hem moeten laten behandelen.

Download het volledige E-book