Boek voorvertoning

Labrador fokken

Bij het fokken van honden komt veel meer kijken dan je misschien in eerste instantie zou denken. Een vaak gehoord argument om honden te gaan fokken is dat men graag een nestje pups van de eigen teef wil hebben. Soms denkt men ook dat er geld mee te verdienen valt. Een pup van de labrador brengt tenslotte al gauw ongeveer 750 euro op. Toch is een waarschuwing hier op zijn plaats. Als je echt labradors wilt gaan fokken, zul je je van te voren heel goed moeten verdiepen in alles wat er bij komt kijken en alle voors en tegens zorgvuldig tegen elkaar moeten afwegen. Een leerzame ervaring zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je eerst een keer de geboorte van pups bij een andere fokker meemaakt, zodat je de kunst kunt afkijken.

Als je niet weet waar je aan begint, bestaat de mogelijkheid dat het fokken op een financieel debacle uitloopt. Want wist je bijvoorbeeld dat je als fokker volgens de Nederlandse wet aansprakelijk bent voor het “product” dat je aflevert? Wanneer de door jou gefokte pup een (erfelijk) gebrek blijkt te hebben, heeft de koper het recht de hond terug te brengen en zijn geld terug te eisen. Wanneer je er de Nederlandse jurisprudentie op naleest, zul je vinden dat ook de aanvullende kosten voor de dierenarts, crematie, et cetera, voor vergoeding door de fokker in aanmerking komen, als de fokker een “gerechtvaardigd verwijt” kan worden gemaakt. Er is sprake van een “gerechtvaardig verwijt”, indien de fokker wist of in redelijkheid had moeten weten dat een erfelijke afwijking in een of beide bloedlijnen aanwezig was.

De mogelijkheid bestaat ook, dat de bevalling van je teef niet vlekkeloos verloopt. Als er een dierenarts aan te pas moet komen en er bijvoorbeeld een keizersnede moet plaatsvinden, kunnen de kosten hoog oplopen. Soms komt het voor dat een teef sterft tijdens de bevalling en dat is iets waar je niet aan moet denken als je veel om haar geeft.

Download het volledige E-book