Boek voorvertoning

Labrador gezondheid

Het is onmogelijk om alles te vertellen over gezondheid en ziekten bij de hond, maar wat in dit hoofdstuk zeker niet ontbreekt, is informatie over een aantal rasspecifieke ziekten die bij de labrador voorkomen, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en oogafwijkingen. In dit hoofdstuk zal tevens aandacht worden besteed aan de vaccinaties die je hond krijgt tegen een aantal ziekten, het bestrijden van inwendige parasieten, en castratie van de teef en de reu. Als je meer wilt weten over alles wat met gezondheid en ziekten bij je hond te maken heeft en/of over EHBO bij honden, is het aan te raden een medisch handboek voor honden aan te schaffen.

Heupdysplasie (HD)

Heupdysplasie is een aandoening die het vaakst wordt waargenomen bij grote hondenrassen en bij middelgrote, zoals de labrador. De rasvereniging is hiervan op de hoogte en probeert met regelgeving op fokgebied te voorkomen dat met potentiële ouderdieren wordt gefokt bij wie deze afwijking door middel van röntgenfoto’s is vastgesteld. Een hond moet minimaal 12 maanden oud zijn om röntgenfoto’s te kunnen laten maken.

De ontwikkelingsstoornis HD wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg en externe factoren. Het heupgewricht van een pup kan in aanleg normaal zijn, maar na zijn geboorte vervormen. Het gewrichtskapsel wordt bij deze vervorming slapper en zwelt op. De heupkop en –kom ontwikkelen zich abnormaal, waarbij het gewrichtskraakbeen wordt aangetast en arthrose plaatsvindt. Het heupgewricht wordt instabiel, waardoor de hond meestal klachten krijgt. De leeftijd waarop de hond last krijgt varieert, evenals de verschijnselen die hij zal gaan vertonen. Voorbeelden van de symptomen van HD zijn: moeilijk opstaan en lopen, wisselende kreupelheid van een of beide achterbenen, niet graag of moeilijk gaan zitten en een verminderd uithoudingsvermogen. Heupdysplasie kan voor de hond heel pijnlijk zijn.

Erfelijkheid speelt een rol bij het ontwikkelen van HD, maar externe factoren zijn misschien nog wel belangrijker. Externe factoren kunnen de ontwikkeling van HD zowel in negatieve als in positieve zin beïnvloeden. De factoren die HD in de hand kunnen werken zijn:

- Te snelle groei door verkeerde voeding of te veel voeding.

- Voeding met een hoog vitamine- en mineralengehalte.

- Obesitas.

- Te veel en/of op een verkeerde manier bewegen.

Groeit de hond te snel, dan zal zijn de kracht van zijn bespiering geen gelijke tred houden met zijn grootte. Daarom zullen zijn spieren bij een lange wandeling zijn gewicht al gauw niet meer kunnen dragen. Als de hond te zwaar is, wordt er te veel druk uitgeoefend op de heupgewrichten, waardoor deze overbelast raken.

Download het volledige E-book