Boek voorvertoning

Labrador voeding

Een gezonde labrador heeft een glanzende vacht, een paar heldere, levendige ogen en een krachtige, energieke uitstraling. Zijn gezondheid is afhankelijk van veel dingen, zoals erfelijkheid en algehele verzorging. Goede voeding is echter ook van essentieel belang. Veel honden zullen genoegen nemen met hondenvoer van mindere kwaliteit en tevreden hun bak leegeten. Toch zal slechte voeding uiteindelijk invloed hebben op de gezondheid van een hond. Hij kan last krijgen van zijn huid, zijn vacht kan dof of dunner worden en zijn immuunsysteem kan verzwakken, waardoor hij vaker ziek wordt. Het is zelfs mogelijk dat een hond door slechte voeding gedragsproblemen krijgt. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je hond. Wees daarom kritisch bij het kiezen van zijn voeding.

Het is niet precies te zeggen hoeveel voeding je labrador per dag precies nodig heeft. De ene hond heeft een snellere stofwisseling en/of een actievere levensstijl dan de andere. Een labrador heeft van nature een stevige lichaamsbouw en staat erom bekend dat hij een goede eter is. Op de verpakking van hondenvoer staat precies aangegeven hoeveel jouw hond per dag nodig heeft. Bij de betere merken hondenvoer krijg je een maatbeker cadeau. De aangegeven porties zijn echter vaak aan de ruime kant. Houd daarom goed in de gaten of je labrador niet te dik wordt, want hij heeft daar wel de neiging toe. Je moet van de boven- en zijkant een taille kunnen zien en hoewel hij best wat vlees op de ribben mag hebben, moet je zijn ribben nog kunnen voelen. Is dit niet het geval en lijkt je labrador weinig energie te hebben, dan is hij mogelijk te dik.

Het is niet verstandig de voerbak van je hond te vullen en hem te laten eten wanneer hij daar zin in heeft. Als de hond zijn bak niet direct leegeet, betekent dit dat hij (nog) geen honger heeft en kun je zijn bak beter weghalen. De kwaliteit van het voer gaat namelijk snel achteruit als je het laat staan. Bovendien kan het voer op die manier ongedierte aantrekken. Vergeet niet zowel de etensbak als de drinkbak regelmatig goed af te wassen. Zo geef je ziekmakende bacteriën geen kans.

Download het volledige E-book