Boek voorvertoning

Zindelijkheidstraining labrador

De zindelijkheidstraining is een van de aspecten van de opvoeding van je pup waar je mee te maken krijgt zodra hij voor het eerst je huis binnenstapt. Daarom is het handig te weten hoe je de zindelijkheidstraining het best kunt aanpakken. Ga ervan uit dat het zindelijk maken van een pup altijd de nodige tijd en moeite kost. Maar als je het op de juiste manier doet en er voldoende aandacht aan besteedt, heb je het wellicht sneller voor elkaar.

krantzindelijk

Je zult het makkelijker hebben als de fokker de pup al krantzindelijk heeft gemaakt. De fokker heeft dan gezorgd voor een nestgedeelte en een uitlaatplaats van oude kranten. De pup volgt zijn instinctieve drang zijn eigen nest niet te bevuilen en doet zijn behoefte daarbuiten. Nu hij bij jou in huis woont, moet hem worden geleerd dat het hele huis zijn nest is en dat hij naar buiten moet om te plassen en poepen.

Wat je beter niet kunt doen

Wat je in ieder geval niet moet doen is boos worden op de pup of hem achteraf bestraffen. Dit zal averechts werken. Als je de huiskamer binnenkomt en de pup blijkt een plasje te hebben gedaan op het tapijt, heeft het geen zin op hem te gaan mopperen en hem er met zijn snuit in te duwen. Je pup zal niet begrijpen waarom je boos bent. Het “kwaad” was immers al eerder geschied en hij kan jouw boze reactie daar niet aan koppelen.

De kans bestaat dat de pup gestrest en onzeker wordt en juist nog vaker binnen zijn behoefte doet. In feite houd je zijn onzindelijkheid in stand door de aandacht die je geeft aan ongelukjes. Negeer ze en ruim deze zonder mopperen op. Baby’s of peuters straf je immers ook niet voor het feit dat ze nog niet zindelijk zijn. Gun je pup de tijd om het zindelijk worden te leren. De aanhouder wint slechts door volharding.

Download het volledige E-book