Boek voorvertoning

Uiterlijke verzorging labrador

De labrador is een robuuste hond met een stoer uiterlijk. Je zou denken dat hij weinig uiterlijke verzorging nodig heeft. Toch is dit niet helemaal waar. Natuurlijk zijn er langharige honden waarvan de vacht veel meer onderhoud vergt, maar de vacht van de labrador verdient ook de nodige aandacht. De labrador heeft een dubbele vacht: een ondervacht met kort, donzig haar en een bovenvacht met langer en ruiger haar. Labradors verharen het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar en de herfst. Daarom is het aan te raden een labrador regelmatig te borstelen. Ook dient zijn vacht regelmatig gecontroleerd te worden op parasieten, zoals vlooien en teken. En als je wilt dat je hond er goed verzorgd en gezond blijft uitzien, zul je ook aandacht moeten besteden aan zijn ogen, oren, tanden en nagels.

Vachtverzorging

Geef je labrador een à twee keer per week een goede borstelbeurt. Dit scheelt enorm veel losse haren in huis. In de verharingsperiodes lente en herfst is het zelfs aan te raden vaker te borstelen. Zo help je hem sneller door de verharingsperiode heen. Borstelen is niet alleen goed om dode haren kwijt te raken, het zorgt ook voor een gezonde, glanzende vacht doordat de talgklieren worden gestimuleerd. Wen je pup al op jonge leeftijd aan een regelmatige borstelbeurt. Hij zal het zeker gaan waarderen.

Er zijn verschillende soorten borstels in de handel

borstels die geheel van rubber zijn gemaakt en borstels met natuurhaar of metaal. Met een metalen borstel verwijder je dood haar het makkelijkst. Ga daarmee echter voorzichtig te werk en pas op dat je de huid van de hond niet beschadigt. Borstel een hond altijd met de haarrichting mee, dus van kop naar staart. Vergeet ook de staart zelf niet! Een slickerborstel is heel geschikt om de dode haren uit de ondervacht te verwijderen. Het is een borstel met metalen pinnetjes die aan het eind iets gebogen zijn. Voor het verwijderen van dode haren uit de bovenvacht is een shedder zeer geschikt. Een shedder ziet eruit als een flexibele, gebogen zaag, waarvan de beide uiteinden in een handvat zijn vastgemaakt.

Download het volledige E-book